Tuulilasiluokitus takaa lasikorjausten laadun

Korikorjaamolaatuluokituksen alaisella uudella tuulilasiluokituksella pyritään takaamaan entistä laadukkaammat lasivahinkojen korjaukset.

Nykyaikaisten autojen tuulilasien vaihtoon kohdistuu selvästi suurempia vaatimuksia kuin aiempina vuosikymmeninä. Tuulilasi on osa auton kantavaa korirakennetta, ja sen vaikutus turvallisuuteen on merkittävä. Lisäksi tuulilaseissa on nykyään kameroita ja muita antureita, jotka vaikuttavat auton aktiiviseen turvallisuuteen.

Esimerkiksi vuonna 2019 Suomessa tapahtui yli 160000 lasivahinkoa. Tuulilaseihin liittyvät työt työllistävätkin korikorjauksia tekevien autokorjaamoiden lisäksi merkittävässä määrin myös tuulilasitöihin erikoistuneita yrityksiä. Alan toimijoiden mukaan lähes jokaiselta hiukankin isommalta paikkakunnalta löytyy vähintään yksi pelkästään tuulilasitöihin erikoistunut yritys.

Korikorjaamoiden laatuluokitus

“Olemme kehittäneet korikorjaamoille laatuluokitusta vuodesta 2007 alkaen. Jo silloin nähtiin, että ajoneuvossa alkaa olla todella paljon korjaamisen kannalta vaativia materiaaleja, rakenteita ja tekniikkaa. Vaurioluokkiin perustuvan kolmiportaisen luokituksen sisältö on koko ajan kehittynyt. Autoalan Keskusliiton korikorjaamolaatuluokituksen tavoitteena on varmistaa korikorjaamoiden tekninen ja toiminnallinen kyky tuottaa asiakaslähtöistä, laadukasta ja kustannustehokasta palvelua”, Autoalan Keskusliiton (AKL) tekninen johtaja Jouko Sohlberg taustoittaa.

Korikorjaamolaatuluokituksen omaavien korikorjaamoiden luettelo on siirtymässä AKL:n sivuilta omalle korikorjaamoluokitus.fi-sivustolle. Vielä toistaiseksi korjaamot kuuluvat luokkiin 1, 2 ja 3, mutta jatkossa listalle tulee myös merkinnällä TL varustettuja korjaamoita.

Ammattitaidon ja laadun tae

TL viittaa loppuvuodesta julkistettuun korikorjaamolaatuluokituksen alaiseen uuteen tuulilasiluokitukseen, jonka tavoitteena ovat entistä laadukkaammat korjaukset myös lasivahingoissa. TL-luokituksella pyritään varmistamaan, että jatkossa myös tuulilasien parissa työskentelevillä tuulilasi- ja huoltokorjaamoilla on riittävät työkalut ja osaaminen ajoneuvojen lasien korjaamiseen ja vaihtamiseen.

Tuulilasiluokituksen peruslähtökohdat ovat samat kuin korikorjaamoluokituksessa. Vaatimuksia on kohdistettu esimerkiksi korjaamon tiloihin, asiakaspalveluun sekä koko korjausprosessin dokumentointiin. Myös henkilöstölle ja koulutukselle on asetettu edellytyksiä korjauslaadun varmistamiseksi.

TL-luokitus lisää olennaisesti korikorjaamolaatuluokituksen kattavuutta ja kasvattaa samalla luokituksen houkuttelevuutta asiakkaan näkökulmasta. Laatusertifioiduissa tuulilasikorjaamoissa hyvä lopputulos varmistetaan tekemällä työ valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Tuulilasin käsittely edellyttää kahta henkilöä tai nostoavustinta sekä imukuppikahvoja.

Teksti: Pekka Virtanen

Juttu on lyhennelmä Suomen Autolehden numerosta 1/2021. Kiinnostuitko? Tutustu ja tilaa Suomen Autolehti tai sen irtonumero täältä!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin