Kokenut lisenssivalmentaja Marjo Rantanen toteaa: ”Jokainen voi vaikuttaa työpaikkansa tunnelmaan, jolla on usein ratkaiseva merkitys koko yrityksen menestymiselle.”
Speakersforumin Vuoden puhujaksi 2019 valittu Marjo Rantanen piti innostavan, työyhteisön tunnelmanluomiseen liittyvän puheenvuoron 18.11. järjestetyssä Suomen Autoteknillisen Liiton Automotive Aftersales Summitissa. Hän havahduttaa yleisönsä katsomaan peiliin: mihin suuntaan minä vien työyhteisöni tunnelmaa? Millaisella asenteella kommunikoin?
Saa nauraa
Naurun ja hetkittäisen ilon hävitessä työyhteisöstä, alkavat tyypillisesti vakavammat ongelmat. Pitkän uran yritysmaailmassa tehnyt Rantanen tietää mistä puhuu, ja esimerkkejä erilaisista menestymisen tavoista löytyy oman uran varrelta loputtomasti.
”Toimiessani konseptipäällikkönä 21 eri toimipaikalle erot näkyivät selvästi. Menestymisen erot juonsivat usein nimenomaan tunnelmaan ja sen kivijalkaan. Jos tuoreet mainosmateriaalit eivät ilmesty myymälän somistukseen aikataulussa, kyse oli jostain aivan muusta kuin kiireestä. Onko työpaikka sellainen, josta voidaan olla ylpeitä? Halutaanko näyttää asiakkaille, että työtekijät viihtyvät omassa työssään? Kuka lopulta vastaa fiiliksen ylläpidosta ja ihmisten motivoinnista? Vaikka voi kuulostaa mahtipontiselta, tiiminvetäjä on todellinen seremoniamestari eli Master of Ceremony (MC)”, Rantanen muistuttaa.
Välillä kannattaa pysähtyä miettimään, millaisia signaaleja lähetän itse ympäristööni? Kaikilla ei voi aina olla pelkästään hyvä päivä, mutta huononkin päivän voi tarvittaessa ilmaista positiivisessa hengessä.
Pelko kutistaa
Perinteinen ylhäältä alas johtaminen ja komentaminen eivät enää toimi. Millaisia tuloksia pelokas tiimi saa aikaiseksi? Ei ainakaan innovatiivisia tai odotuksia ylittäviä. Painostavassa ilmapiirissä aivolohkot puristuvat ikään kuin nyrkkiin ja järkevä ajattelu loppuu.
Tutkimukset todistavat, että pelko tai ahdistus voivat pienentää aivoja tai jopa hidastaa niiden kehittymistä esimerkiksi lapsilla. Liian pitkään jatkuneella pelolla tai ahdistuksella on löydetty olevan yhteys jopa Parkinsonin tai Alzheimerin tautiin. Pieneenkin työyhteisöön tarvitaan henkilöitä, jotka paitsi johtavat porukkaa kohti tavoitteita, myös ylläpitävät hyvää tunnelmaa ja osaavat puuttua mahdollisiin ihmisten välisiin ongelmatilanteisiin.
Hyvän johtamisen avulla haastavat ja ikävätkin asiat on mahdollista ratkaista ilman suurempia traumoja. Ei mennä pelon, vaan mieluummin ilon kautta eteenpäin!
Näillä pidät koko tiimin tunnelman hyvänä:
- Arvostakaa aina toisianne, myös vaikeina hetkinä
- Luokaa varmuuden ja luotettavuuden tunnetta
- Ottakaa kaikki mukaan keskusteluihin ja päätöksentekoon
- Tehkää jotain hauskaa yhdessä
- Pitäkää kiinni siitä, että työ on reilua kaikille ja että kaveria autetaan aina.
Teksti: Kalle Kalaja