Raskas kalusto yhteen isoon yksikköön

Veho kokosi Vantaan Vehkalaan kaikki pääkaupunkiseudun raskaan kaluston toiminnot. Keskuksesta muodostui Pohjoismaiden suurin.

Investointi Vehkalaan on Vehon historian kaikkien aikojen suurin. Yli 10000 neliömetrin uudisrakennuksesta löytyvät pääkaupunkiseudun kaikki raskaan kaluston sekä paketti- ja erikoisautojen myynti- ja huoltopalvelut.

Asiakas ja tekeminen erillään

“Asiakas on ollut investointia suunniteltaessa päällimmäisenä mielessä. Pohdimme tarkoin, mitä asiakkaat odottavat ja haluavat”, Vehon hyötyajoneuvoliiketoiminnan Suomen vähittäiskaupan johtaja Juhamatti Joensuu kertoo.

Tiukka rajaus asiakasrajapinnan sekä työnjohtamisen ja mekaanikkotyön tekemisen välillä pitää hoitaa huolella. Tiedon kulusta on luotu prosessi, jossa mekaanikkojen tablet-laitteet ovat tärkeässä roolissa.

“Turha juokseminen jää pois, millä on aika paljon merkitystä, kun etäisyyttä voi olla 100 metriä suuntaansa”, huoltopäällikkö Timo Juvonen letkauttaa.

Asiakasrajapinnan takana on myös uudella tavalla organisoitua toimintaa. Vehkala on jaettu kahteen erilliseen korjaamoon, joita hoitavat omat henkilöstöt.

Jarrusovitukset on nopeinta tehdä perinteisellä huoltokuilulla. Vehkalassa on kaksi kuilua, joista toinen on katsastuskäytössä. Muilta osin luotetaan erilaisiin nostimiin.

Nykymittojen mukainen kuorma-autokorjaamo

Puhtaalta pöydältä tehdyn uuden kuorma-autokorjaamon huomaa mitoituksista. Arkkitehti sai eteensä pituudet, joita yhä ihmetellään muualla Euroopassa. Ajosuunnassa pituus on 40 metriä. Halli on luonnollisesti läpiajettava.

Kuorma-autokorjaamossa korjauspaikalle varataan kuuden metrin leveys, jolloin korjaamoon muodostuu 21–30 korjauspaikkaa. Haarukka selittyy joustavalla tilankäytöllä.

Kuorma-autokorjaamon nostinvalikoimaksi muodostui kokoelma eri tyyppejä: lattiaan upotettavat sylinterinostimet, saksinostimet ja pyöristä nostavat siirrettävät nostinpylväät. Huoltokuiluja on kaksi.

Kuorma-autokorjaamo on läpiajettava. Huoltokaistan pituus on 40 metriä. Kattonäkymää hallitsevat siltanostureiden palkit, joissa kummassakin on kaksi nosturia.

Pakettiautokorjaamon puolella on 15 nostimella varustettua korjauspaikkaa. Nostimista suurin osa on nelipilariajosiltanostimia. Kolmelle paikalle on valittu kaksipilarinostimet, joilla sähköistettyjen automallien akkupaketit saadaan irrotettua.

Öljyvalvonta on uutta Veholla ja toimii molemmissa korjaamoissa. Nestettä luovutetaan vain työmääräimelle.

Vehkalassa varastoidaan vain nopeimmin kiertäviä varaosia, joita niitäkin kertyy neljän varastoautomaatin syövereihin yli 10000 nimikettä. Vehon päävarasto on lähellä, ja varaosia toimitetaan sieltä kahden tunnin välein.

Sata autoa päivässä

Koko, laaduntavoittelu ja päämiehen asiakaspalveluvaatimukset ovat panneet miettimään organisaation rakennetta. Perinteistä on osittain poikettu.

“Korjaamoiden ja sitä myötä myös hallityönjohdon eriyttäminen paketti- ja kuorma-autojen välillä varmistaa, että osaaminen on parasta mahdollista”, Juvonen kuvaa.

Korjaamoille on myös omat varaosamyyjänsä, joiden tehtävä on palvella vain omaa korjaamoaan.

Moderneista korjaamotiloista saadaan läpi yhteensä noin 100 paketti- ja kuorma-autoa päivässä.

 

Teksti: Petteri Räsänen

Juttu on lyhennelmä Suomen Autolehden numerosta 1/2022. Kiinnostuitko? Tutustu ja tilaa Suomen Autolehti tai sen irtonumero (saatavilla diginä myös Lehtiluukusta) täältä!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin