Nuori sukupolvi haluaa yhä auton

Kolmekymppisillä on harvinaisen vahva aikomus ostaa auto, mutta moni heistä on lykännyt sen hankintaa.

Akuutti kiire seuraavaan autohankintaan on selvästi vähentynyt 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä, kertoo Kamuxin teettämä Suomalaiset autokaupoilla -tutkimus. Kolmekymppisistä vastaajista kuusi prosenttia suunnittelee tekevänsä seuraavan autohankinnan puolen vuoden sisällä.

Kun vastaava tutkimuskysymys esitettiin kaksi vuotta sitten, lukema oli samalla ikäryhmällä 14 prosenttia. Auton hankinta on kuitenkin vain siirtynyt, sillä ikäryhmän kaikki vastaajat aikovat ostaa auton.

“Paljon puhutaan auton jakamisesta ja yhteiskäytöstä sekä siitä, onko nuori sukupolvi enää kiinnostunut auton omistamisesta. Tutkimus kuitenkin kertoo selkeää kieltä. Auton omistaminen on nuorelle polvelle edelleen vastaus liikkumisen tarpeisiin”, Kamuxin maajohtaja Tommi Iiskonmäki sanoo.

Koronalla vain pieni vaikutus

Kyselyssä selvitettiin myös, miten kuluvan vuoden poikkeuksellinen tilanne on vaikuttanut autonostosuunnitelmiin. Kun verrataan alkuvuoden ja syyskuun 2020 vastauksia auton hankinnan suunnitellusta aikahaarukasta, niin muutos ikäryhmässä oli vähäinen. Se oli vain prosenttiyksikön verran pienempi kuin alkuvuonna toteutetussa tutkimuksessa.

Kolmekymppisten akuutit ostoaikeet ovat kuitenkin lykkääntyneet viimeisen kahden vuoden aikana. Auton hankkimisen siirtämisen syy saattaa liittyä myös nuorten uskoon teknologisesta kehityksestä.

“Uudempia malleja uusine ominaisuuksineen saatetaan pitää odottamisen arvoisena. Auto saatetaan myös haluta ostaa vasta sitten, kun oma budjetti antaa myöden juuri siihen autoon, joka on haaveissa”, Iiskonmäki toteaa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin