Monimerkkikorjaamo hakee merkkiosaamista

Yli 30-vuotias lahtelainen Renkomäen Autoexpert pitää varaosatoiminnot tiukasti omassa ohjauksessa ja hakee asentajilleen premiummerkkien koulutuksia.

Renkomäen Autoexpert on monimerkkikorjaamo, joka on keskittynyt premiummerkkeihin. Toyotat ja Nissanit ovat korjaamolla harvinaisia, ja pääosin asiakasautokannan muodostavat saksalaiset Audi, BMW, Mercedes-Benz ja Volkswagen sekä Volvo. Vaikka yritys toimii Lahden autoliikekeskittymässä, se ei kilpaile aggressiivisesti merkkiliikkeiden kanssa.

“Jonkin verran kunnostetaan autoliikkeiden vaihtoautoja. Jonotusaika on normaaleihin töihin parin päivän luokkaa, mutta kovat pakkaset tietävät hullunmyllyä”, yrittäjä Pasi Kaukanen kertoo.

“Varaosat tilataan työkohtaisesti ennakkoon valmiiksi. Meillä on nykyään sellainen varaosavarasto, että olemme omavaraisia päivittäisessä toiminnassa ja myymme varaosia jonkin verran myös ulos. Tilaamme paljon erikoisosia suoraan isoilta eurooppalaisilta tavarantoimittajilta. Saksalaisilta merkkiliiketukkureilta ja Baltian isoilta tarviketukkureilta tulee tavaraa yön yli -toimituksina”, Kaukanen lisää.

Saksalaisia ja Volvoja

“Saksalaiset ja Volvot ovat erikoisosaamistamme. Käytämme niiden kohdalla autotehtaiden omia testiohjelmistoja, joten pystymme ohjelmoimaan ja päivittämään uusimmat ohjelmaversiot sekä ottamaan käyttöön ja mukauttamaan uudet koodausta vaativat komponentit”, Kaukanen sanoo.

“Meillä käyvä autokanta on tuoreempaa kuin monimerkkikorjaamoilla keskimäärin. Pyrimme kasvattamaan huoltojen osuutta, mutta emme himoitse 1–2-vuotiaiden autojen huoltoja, sillä niihin ei saa tarviketukkureilta kattavasti edes sellaisia huolto-osia kuin suodattimia.”

Merkkikohtaiseen suuntaan

Vaativat diagnoosityöt tekevä Kimmo Kaukanen sekä kolme muuta Renkomäen Autoexpertin mekaanikkoa ovat suorittaneet Mercedes-Benzin koulutusohjelmaan kuuluvan MT-mekaanikkotason koulutuksen. Lisäksi yksi asentaja on käynyt Volvon kurssilla ja parilla asentajalla on VAG-taustaa.

“Kimmo on suorittanut myös Boschin järjestelmäasiantuntijakoulutuksen ja siihen liittyneitä täydennyskoulutuksia. Olemme parin viime vuoden ajan pyrkineet merkkipuolen koulutuksiin. Riippumattomien korjaamoiden asentajia ei kuitenkaan tunnuta erityisesti haluttavan noille kursseille – aktiivinen pitää olla, että miehiä saa noihin koulutuksiin. Meillä on myös korkeajännitekoulutuksen käynyt asentaja”, Pasi Kaukanen sanoo.

Renkomäen Autoexpertillä on vakavasti suunniteltu merkkihuoltostatusten hankkimista.

“Niihin tosin liittyy paljon ei-tuotannollisia investointeja, kuten lattioiden materiaalit ja värit sekä aulatilan ynnä muun sisustaminen. Koronan seurauksena suunnitelmat ovat tauolla, sillä ihmisten käyttäytymisen ennustaminen on nyt vaikeaa. Lomautuksiin ei ole turvauduttu, mutta kuukausivaihtelut ovat olleet isoja – on menty -30:sta +25 prosenttiin.”

Renkomäen Autoexpert on premiummerkkeihin keskittynyt monimerkkikorjaamo.

Teksti: Pekka Virtanen

Juttu on lyhennelmä Suomen Autolehden numerosta 3/2021. Kiinnostuitko? Tutustu ja tilaa Suomen Autolehti tai sen irtonumero täältä!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin