Leipä tulee korjaamomyynnistä

Loimaan Autovaraosa on selvinnyt varaosakaupan murroksesta rakentamalla toimivat kauppasuhteet seudun autokorjaamojen kanssa.

Loimaan Autovaraosassa työpäivä käynnistyy vauhdilla. Kun yrittäjä Tomi Heinonen avaa liikkeensä oven, edellisenä päivänä tilatut osat odottavat valmiina eteisessä. Toimitukset lajitellaan ripeästi laatikoihin ja laaditaan lähetyslistat, jonka jälkeen ajomies lähtee viimeistään kahdeksan aikoihin parituntiselle kierrokselleen.

“Yleensä toimitamme osia seitsemälle tai kahdeksalle korjaamolle. Tavoitteena on yhden kierroksen taktiikka, mutta tarvittaessa tehdään toinen jakokierros iltapäivällä”, Heinonen kertoo.

Loimaan Autovaraosa hyllyiltä löytyy lähes 10000 artikkelin varaosavarasto. Näin korjaamoja kyetään palvelemaan pikaisellakin varoitusajalla.

Korjaamokauppa tärkeää

Loimaan Autovaraosa on perustettu vuonna 1978. Liike siirtyi 25 vuotta sitten Ari ja Tomi Heinosen omistukseen. Heinosten yrittäjäpolun alussa varaosaliikkeen ovi kävi yhtenään. Osia hakivat niin korjaamoiden asentajat kuin tee itse -miehetkin.

Tiskimyynnin osuus kattoi tuolloin 70 prosenttia, korjaamomyynnin osuus muodosti vain 30 prosenttia. Nyt suhde on kääntynyt päälaelleen. Varaosista korjaamoille myydään yli 80 prosenttia. Tiskimyynnin osuus on jatkuvasti aleneva.

“Korjaamoiden palveleminen on tärkein työmme, ja haluamme hoitaa sen mahdollisimman hyvin”, Heinonen tiivistää.

“Varaosakaupassa menestyminen edellyttää korkeaa ammattitaitoa ja täsmällistä toimintaa. Varaosahuollon pitää olla vahva lenkki, sillä muutoin korjaamojen kalenteri on yhtenään sekaisin”, yrittäjä Tomi Heinonen korostaa.

Hyvä palvelu kantaa

Monille autovaraosaliikkeille tiskimyynnin raju pudotus on ollut kohtalokasta, eikä edes oheistuotteiden myynti ole riittänyt paikkaamaan liikevaihdon alamäkeä. Loimaan Autovaraosa on selviytynyt murroksesta hyvin, sillä se on onnistunut luomaan hyvät asiakassuhteet seudun korjaamoiden kanssa.

“Toimimme täyden palvelun periaatteella. Sujuva korjaamomyynti edellyttää, että pystymme toimittamaan oikeat osat nopealla aikataululla perille asti.”

Kierrätys on tätä päivää. Korjaamoilta tulleet runko-osat menevät kunnostettavaksi ja palaavat varaosiksi.

Ketju on voimavara

Loimaan Autovaraosa on kuulunut vuodesta 2002 Osaset-ketjuun. Heinosen mukaan johonkin ketjuun kuuluminen alkaa olla välttämättömyys varaosien nopean toimituksen ja varman saatavuuden takaamiseksi. Ketjuun kuulumista ei Loimaalla koeta liian rajoittavaksi.

“Osaset-ketju pystyy toimittamaan tavaroita varsin kattavasti. Jos tarvittavaa osaa ei löydy, käymme läpi kaikki kotimaiset tukut, ja ellei sieltäkään löydy, etsitään puuttuva osa ulkomailta”, Mika Laaksonen ja Pekka Lehto kertovat.

Teksti: Marja Heikkilä, kuvat Jorma Heikkilä

Juttu on lyhennelmä Suomen Autolehden numerosta 8/2021. Kiinnostuitko? Tutustu ja tilaa Suomen Autolehti tai sen irtonumero täältä!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin