Hiilikuituosia massatuotantoon

Uusi innovaatio helpottaa hiilikuituvahvisteisten autonosien massatuotantoa.

Nissanin kehittämä uusi tuotantoprosessi nopeuttaa merkittävästi hiilikuituvahvisteisista muoveista (CFRP) valmistettujen autonosien valmistamista. Nissan aikookin laajentaa hiilikuidun käyttöä urheiluautoista myös massatuotantomalleihin. Tavoitteena on tuoda kevyemmät ja turvallisemmat osat saataville useampiin malleihin.

Kevyt, mutta erittäin vahva materiaali parantaa autojen turvallisuutta ja polttoainetaloudellisuutta. Kun kevyempiä materiaaleja käytetään korin ylempiin osiin, auton painopiste siirtyy alemmaksi, mikä tuntuu myös ajettavuudessa.

Edut olleet tiedossa

Hiilikuidun edut ovat olleet tiedossa jo kauan, mutta tuotantoprosessin haasteet ja monia muita raaka-aineita kalliimpi hinta ovat viivästyttäneet hiilikuidun käyttöä massatuotannossa. Tuore innovaatio voi lyhentää komponenttien kehitysaikaa jopa puoleen ja muotitusajan noin 20 prosenttiin verrattuna aiempiin menetelmiin.

Nissanin insinöörien kehittämissä valmistustekniikoissa muun muassa simuloidaan tarkasti hartsin läpäisevyyttä hiilikuidussa sekä visualisoidaan lujitteen virtauskäyttäytymistä muotissa lämpötila-anturein ja läpinäkyvää muottia käyttämällä. Näin pystytään varmistamaan korkealaatuiset osat jokaisella muotituskerralla.

Nissanin uusi tuotantomenetelmä parantaa mahdollisuutta käyttää hiilikuitua autonosien tuotannossa.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin