Suomen Fordille uusi toimitusjohtaja

Autoalan yritysten on oltava jatkossa entistäkin kustannustietoisempia ja etsittävä tehokkaampia palvelumalleja, Fordin toimitusjohtaja uskoo.

Suomen Fordin uusi toimitusjohtaja Johan Lindberg aloitti työnsä lokakuun alussa poikkeuksellisessa tilanteessa, kun automarkkinoilla ja koko yhteiskunnassa etsitään kuumeisesti tietä ulos viruspandemian pihdeistä.

”Autokauppa alkoi toipua vaihtoautokaupan vetämänä kevään jälkeen. Elo-syyskuun vaihteessa uusien autojenkin myynnissä päästiin kaupan päättämisessä viime vuoden tasolle. Näyttää kuitenkin siltä, että pandemian toinen aalto on edessä, ja se tuo epävarmuutta lähikuukausien näkymiin”, Lindberg lisää.

Latausautot kasvussa

Jo ennen pandemiaa automarkkina oli ison muutoksen äärellä. Ympäri maailmaa viranomaiset ovat laatineet määräyksiä, joiden tarkoituksena on ajaa autoalaa vähentämään autoista syntyviä paikallisia päästöjä.

Fordkin on tuonut markkinoille muun muassa ladattavat hybridimallit Kuga- ja Explorer-katumaastureista. Euroopassa Exploreria ei edes myydä muuna kuin lataushybridimallina. Hyötyajoneuvopuolella myynnissä on muun muassa Transit Customin lataushybridimalli.

“Latausautojen ja hybridien osuus rekisteröinneistä on kasvanut koko ajan. Osuus jatkaa kasvamista, kun uusia malleja saadaan myyntiin. Fordkin on ilmoittanut investoivansa 11 miljardia dollaria lähivuosina sähköisten mallien kehittämiseen”, Lindberg sanoo.

Palveluihin joustavuutta

Fordin Suomen verkosto koostuu yksityisistä jälleenmyyntiliikkeistä. Verkoston laajuus on riittävä ja tärkeää on keskittyä olemassa olevien liikkeiden toiminnan kehittämiseen.

“Maahantuoja haluaa tukea jälleenmyyjiä siinä, että liikkeisiin saadaan lisää läpimenoa niin automyynnin kuin jälkimarkkinoinnin puolelle. Silloin volyymia voidaan kasvattaa nykyisen verkoston puitteissa”, Lindberg sanoo.

“Kriisit yleensä vahvistavat vallalla olevia kehitystrendejä, kuten verkkopalveluiden merkityksen kasvua. Alalla tehdäänkin paljon töitä asiakaskokemuksen kehittämisen eteen”, Lindberg toteaa.

Ensi vuodeksi nousua?

Syksy on perinteisesti autokampanjoiden aikaa, ja näin on ollut tänäkin vuonna. Fordin markkinoinnilliset pääviestit ovat liittyneet hybrideihin ja turvalliseen liikkeessä asiointiin. Syyskuussa alan kokonaisrekisteröinnit nousivat jo viime vuoden tasolle ja rekisteröintiennusteitakin on nostettu hieman ylöspäin.

“Uusien henkilöautojen ensirekisteröinnit näyttäisivät asettuvan tänä vuonna noin 94000 kappaleeseen. Toivottavasti ensi vuonna markkinoilla päästäisiin jo selvästi kasvun tielle”, Lindberg summaa.

Johan Lindberg aloitti Fordin maahantuonnin toimitusjohtajana lokakuun alussa. Yksi malliston uutuuksista on Yhdysvalloissa valmistettava Ford Explorer, jota myydään Euroopassa vain lataushybridinä.

 

Fordin – kuten monen muunkin automerkin – malliston keihäänkärjet ovat yhä perinteisiä polttomoottorimalleja. Fordilla paras myynti on ollut c-segmentin Focuksella.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin