Autoklinikalle uusi koulutuskeskus

Autoalan nykytrendien mukaisesti vahinkokorjausammattilaisuuteen kohdistuu yhä kovempia kouluttautumistarpeita. Lähes 60 toimipisteen kokoinen Autoklinikka-ketju avasi maaliskuussa uuden koulutuskeskuksen Espooseen.

Autotekniikan kehitysaskeleet ovat lisänneet ja tulevat jatkossakin lisäämään vahinkokorjaussektorin haasteita entisestään.

”Yleinen mielikuva korikorjaamon arkipäivästä on jäänyt todellisuudesta pahasti jälkeen. Työtilat ovat nykyään tyypillisesti todella siistit ja valoisat. Toimenkuvaan voidaan 2020-luvulla liittää niin haluttaessa käsityötaitojen ohella myös monipuolisesti tietotekniikkaa. Alalla on hyvät työllistymismahdollisuudet, kunhan motivaatiota riittää”, Autoklinikan aluepäällikkö Markus Helkamäki toteaa.

Käytännön töiden koulutustila mallintaa peltisepän normaalia työympäristöä. Harjoittelutila vastaa aitoja olosuhteita Autoklinikan toimipisteessä.

Yhteistyöstä osaajia

Opiskelijoiden mielikuvat alasta muuttuvat usein positiivisemmiksi heidän päästessä näkemään lähietäisyydeltä, millaista työelämä nykykorjaamolla oikeasti on. Käsitys tulevasta työpaikasta voi muuttaa opiskelun mielekkyyttä ratkaisevasti, ja mahdollisesta opintojensa keskeyttäjästä kehittyykin todellinen osaaja. Hyvä yritysyhteistyö parantaa paitsi oppilaiden, myös opettajien yleistä motivaatiota ja ammattitaidon ylläpitoa.

Aluepäällikkö Markus Helkamäki ja laatuasioista vastaava Tapio Ikävalko ovat Autoklinikan uuden koulutuskeskuksen avainhenkilöitä.

”Meillä koetaan, että oppilaitokset avaavat portteja kohti työelämää ja yrityksien tehtäväksi jää sekä syvällisemmästä osaamisesta että jatkokoulutuksesta huolehtiminen. Autoklinikan yksi keskeinen perusarvo on asiakaslähtöisyys, joten siihen liittyvät osa-alueet ovat myös osa koulutusohjelmaamme”, yrityksen laatuasioista vastaava Tapio Ikävalko tarkentaa.

Tehokkaat tilat

Maaliskuun alussa Espoon Friisinmäkeen avattu koulutuskeskus toimii samassa kiinteistössä, jossa toimi jo aiemminkin Autoklinikan toimipiste. Avara luokkatila on noin 120 neliöinen, jolloin koulutusryhmä voi jakaantua välillä pienempiikin tiimeihin. Käytännön asioita ja harjoituksia käydään läpi erillisessä hallitilassa, jossa oleva työpiste vastaa mitoitukseltaan tyypillistä nosturipaikkaa.

Autoklinikan koulutuskeskuksen hallitilassa toistuu sellainen kalusteiden ja työkalujen perustoteutus, jolla kaikki ketjun pisteet on varustettu. Hyväksi havaittu, vähitellen muodostunut työpistekokonaisuus vähentää oleellisesti hankintojen kirjavuutta ja ylimääräistä tilatarvetta.

Käytännön lähiopetusryhmässä ei kannata olla mukana yli neljää henkilöä. Tässä harjoitellaan nykyaikaisia hitsausmenetelmiä.

Aitoa ekologisuutta

Yritysten tavoitteissa ja toimintamallikuvauksissa laajalti viljelty ympäristöasioiden huomioiminen tuntuu toteutuvan Autoklinikalla käytännössäkin. Aiemmin mainitun työkalujen ja kalusteiden perustoteutuksen ohella myös toiminnassa käytettävien kemikaalien määrää on rajattu ja selkeytetty viime vuosina huomattavasti.

”Markkinoilla on valtava määrä erilaisia korjaamo-oloihin tarkoitettuja kemikaaleja. Tehokkaassa toiminnassa niiden aidosti tarvittavaa lukumäärää voidaan kuitenkin karsia valtavasti. Tarvekartoituksen myötä saimme vähennettyä kemikaalien tuotenimikemäärää noin 75 %, ja niiden valmistajia noin 90 %. Tilaa ja rahaa säästyi, toiminta nopeutui ja tuli ekologisemmaksi”, Markus Helkamäki summaa.

Katso artikkelivideo TÄSTÄ!

Teksti: Kalle Kalaja

Juttu on lyhennelmä Suomen Autolehden numerosta 4/2022. Kiinnostuitko? Tutustu ja tilaa Suomen Autolehti tai sen irtonumero (saatavilla diginä myös Lehtiluukusta) täältä!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin