Audi V6 TDI 3,0 sai teräsmännät

Ison V6-dieselin kehitystä ovat ohjanneet pienet päästöt ja taloudellisuus. Muutoksia on tarvittu moottorin ydintä myöten.

Audi V6 TDI -dieselmoottorin tarina alkaa jo 1990-luvulta. Jämerä moottori elää edelleen, mutta viimeisimmät muutokset ovat päästöpaineiden sanelemat. Ne ovat osuneet moottorin ytimeen saakka.

Sylinterilohko on edelleen valurautaa, koska sille halutaan suuri mekaaninen lujuus ja korkealuokkainen lämmönkesto. Kampiakseli on puolestaan taottu lujasta terässeoksesta. Tärinöiden tasoittamiseksi moottorissa on jakoketjun käyttämä tasapainotusakseli.

Männät on uudistettu täysin. Ne ovat entistä korkeammat ja valmistettu teräksestä. Ratkaisuun on päädytty tiukentuneiden päästönormien vuoksi. Teräksen lämmönjohtavuus on pienempi kuin kevytmetallin, joten teräsmäntä absorboi vähemmän lämpöenergiaa etenkin moottorin kylmäkäynnistyksessä – palotilat ja sen myötä pakokaasut lämpenevät nopeammin.

Sähköahdin avustaa turboahdinta

Moottorin jäähdytys on jaettu matala- ja korkealämpöpiiriin. Matalalämpötilan jäähdytysneste kiertää myös turboahtimen kompressorin kotelossa ja laakeripesällä, sähkökäyttöisessä ahtimessa ja 48 voltin käynnistingeneraattorilla.

Ahtaminen on keskeisessä roolissa. Nestekierrolla varustettu ahtoilman jäähdytin on asetettu moottorin keskelle V-kulman sisään. Käyttämällä epäsuoraa ilmasta nesteeseen -jäähdytystä moottoriin on mahdollista syöttää joko viileää tai lämmintä ahtoilmaa. Tämä ansiosta moottori voi esimerkiksi lämmetä nopeammin, millä on vaikutusta pakokaasupäästöihin.

Moottorin pakokaasuahdinta avustaa 48 voltin jännitteellä toimiva sähkökäyttöinen ahdin. Moottorin käyttötilanteen mukaan ohivirtausläppä ohjaa syöttöilman joko suoraan turboahtimesta moottoriin tai sähköisen ahtimen kautta. Sähköisen ahtimen ansiosta VTG-pakokaasuahdin voi olla hieman aiempaa suurempi.

Valvottu ruiskutus

Nykyaikaisen dieselmoottorin päästöjenhallinta on monimutkainen kokonaisuus. V6 TDI -moottorin järjestelmässä käytetään kahta pelkistävää scr-katalysaattoria, ja niinpä urealisäaineellekin tarvitaan kaksoisruiskutus.

Diesel elää ruiskutuksensa tahtiin. Ruiskutusta on uudistettu nostamalla ruiskutuspainetta 2500 bariin. Ruiskutus on valvottua: ohjeellisia ruiskutuskomentoja verrataan kaiken aikaa todellisiin ruiskutustapahtumiin.

Kaikkien muutosten jälkeen käsissä on kolmelitrainen V6-diesel, joka vastaa päivän vaatimuksiin ja tarjoaa muhkean vääntömomentin. 48 voltin kevythybriditekniikalla avustettu moottori kehittää 700 Nm vääntömomentin pyörintänopeusalueella 1750–3250 rpm.

Audi V6 TDI -moottorin traditio jatkuu uudessa kolmen litran versiossa, jossa käytetään turboahtimen lisäksi 48 voltin jännitteellä toimivaa sähkökäyttöistä ahdinta.

Teksti: Juha Kiiskinen

Juttu on lyhennelmä Suomen Autolehden numerosta 4/2021. Kiinnostuitko? Tutustu ja tilaa Suomen Autolehti tai sen irtonumero täältä!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin